Livet

Valvaka & historia

God kväll!

Har precis krupit ner i sängen efter en arbetsdag som har innehållit reception, gruppträning och medarbetarsamtal. Efter jobbet mötte jag upp Charlotte för en pizza och gott snack, bra start på veckan!

Lite trött från kvällens valvaka igår, kändes liksom högtidligt att gå och rösta, invänta valvakan och sedan följa analyser, undersökningar och spekulationer fram till ett resultat. Jag är inte jätte insatt i politiken men då och då får jag några ryck och läser på och gör en valkompass. Inför valet dök det upp en bild från Instagramkontot kvinnohistoria (se kontot här) som fick mig att uppskatta min röst extra mycket. Bara ta en stund och läs igenom och reflektera över texten till bilden.

Bild lånad från kvinnohistoria (se länk i texten ovanför).

Alltså 100år sedan Sveriges riksdag tog beslutet att kvinnan var värd att få påverka demokratin och avlägga sin röst. 100år känns länge sedan men det är en oerhört kort tid med tanke på hur lång tid demokratin har vuxit fram. Vilken respekt att samordna denna kraft och förändring för över 100år sedan, tack alla kvinnor som trampade upp spår som blev till stigar som blev till motorvägar av kraft.

Valdagen! Dagen till ära så bytte jag ut mjukiskläderna till vanliga kläder och begav mig till vallokalen.

Sitter nu och funderar på boktips inom Historia. Vill lära mig mer, både europeisk men framförallt svensk historia och då tänker jag inte bara på vem var kung och när (borde dock lära mig detta också) utan mer kvinnlig rösträtt-historia-stil. Har hittills hittat och sparat ner 4st ljudböcker i favvoappen Storytel; Svensk historia del 1 & 2 samt 101 historiska händelser del 1 & 2. Har du några tips?

Tänk er, jag både tar igen kunskap som jag förträngt från gymnasiet och ökar mina chanser att dra på 10-poängaren i På spåret till hösten, episkt! Långsiktigt kan detta bli en succé, både allmänbildad och vinner frågesporter på spelkvällar. Tyvärr brukar ju geografi dyka upp titt som tätt på spelkvällar, hoppas jag kan bli inspirerad till att lära mig hav, sjöar, landskap och huvudstäder också någon gång också…..

Ciao!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *